Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

FAQ

WELKE SUBSIDIES KAN IK AANVRAGEN?

KMO-PORTEFEUILLE

Tecno Bouw, Confederatie Bouw Provincie Antwerpen, is als geregistreerd dienstverlener erkend door de Vlaamse Overheid en kan betalingen via de KMO-portefeuille aanvaarden. Hiermee kan u tot 30 % van de opleidingskost besparen, exclusief BTW. Het aanvragen van deze steun kan vanaf datum van inschrijving tot maximum 14 dagen na start van de opleiding. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanvragen van subsidies. Het factuur heeft u hiervoor nog niet nodig. Twijfelt u over het bedrag, neem dan gerust met ons contact op.

Ons KMO erkenningsnummer is: DV.O217121.

TUSSENKOMST VOOR ARBEIDERS PC 124

Opgelet! Sectorale ondersteuning via constructiv voor arbeiders pc 124 wordt enkel toegekend voor opleidingen die vóór de start van de opleiding aan constructiv doorgegeven worden. Bezorg dus alle informatie/ wijzigingen tijdig aan constructiv zodat u geen financiële tussenkomsten misloopt voor uw arbeiders pc 124.

Aan u de keuze

Tijdens de winterperiode heeft u altijd de keuze tussen het stelsel weekdag- of winteropleiding. Bij inschrijving moet u dit specifiek aanduiden door middel van het keuzevak op het inschrijvingsformulier. Hieronder vindt u de uitleg omtrent weekdagopleiding en winteropleiding.

WEEKDAGOPLEIDING

Weekdagopleiding

Constructiv komt tussen in de opleidingskost en de loonkost van arbeiders.

Na de opleiding ontvangt de werkgever van Constructiv een tussenkomst in de opleidingskost voor arbeiders PC 124. Het bedrag dat Constructiv per uur terugbetaalt (€ 5 of € 10) staat vermeld bij het Constructiv-logo naast de prijstabel. De tussenkomst van Constructiv bij de prijstabellen omvat enkel de tussenkomst in de opleidingskost.

De tussenkomst in de loonkost voor de werkgever (dagopleidingen) of een premie voor de werknemer (avond- en zaterdagopleidingen) geldt overal waar er een tussenkomst is in de opleidingskost.

Tussenkomst in Voor wie?
Opleidingskost Werkgever
Loonkost Werkgever
Premie Werknemer

Tussenkomst tijdens de werkuren

Opleidingskost Loonkost Premie
Theoretische opleiding € 5 / uur € 15 / uur Neen
Praktische opleiding € 10 / uur € 15 / uur Neen

Deze tussenkomst in de opleidingskost en de loonkost is voor maximum 120 u / opleiding / opleidingsjaar / arbeider.

Tussenkomst buiten de werkuren

Opleidingskost Loonkost Premie
Zaterdag € 10 / uur praktische opleiding 

€ 5/ uur theoretische opleiding

Neen € 6,25 / uur (min. 4u)
Avond* Neen € 6,25 / uur (met max. € 250 / schooljaar / arbeider (cummul opleidingen)
Opleidingskost Loonkost Premie
Zaterdag € 10 / uur praktische opleiding 

€ 5/ uur theoretische opleiding

Neen € 6,25 / uur (min. 4u)
Avond* Neen € 6,25 / uur (met max. € 250 / schooljaar / arbeider (cummul opleidingen)

*Deze tussenkomst in de opleidingskost is voor maximum 40 u / opleiding / arbeider.

Tip! Ook de zaakvoerder die zijn arbeiders vergezelt bij een opleiding (max. 2 zaakvoerders / opleiding, max. 1 zaakvoerder / arbeider) kan genieten van de tussenkomst in de opleidingskost.

WINTEROPLEIDING

Winteropleiding

Tussen 1 december en 31 maart kan u voor uw arbeiders PC 124 beroep doen op het voordelig winteropleidingssysteem. Dit systeem houdt in dat uw werknemers werkloos worden gesteld wegens slecht weer (ongeacht de weersomstandigheden). Als werkgever hoeft u zo geen loonkosten te betalen en de arbeider ontvangt naast de werkloosheidsuitkering nog een opleidingspremie van Constructiv.

Het hoeft geen slecht weer te zijn om winteropleiding te volgen. Welk weer het ook is, u kan van december t.e.m. maart uw arbeiders op weerverlet plaatsen om opleiding te volgen.

Bij inschrijving voor een winteropleiding vraagt uw Confederatie Bouw de tussenkomst voor u aan bij Constructiv. U hoeft dus zelf niets te ondernemen. De uitvoering van de regeling winteropleidingen wordt gecoördineerd door Constructiv.

Win-win voor werkgever én werknemer

Voordelen werknemer (per opleidingsdag) Voordelen werkgever
Aanvullende vergoeding bouw van Constructiv Tussenkomst in de opleidingskost via Constructiv
€ 5 / uur voor theoretische opleidingen
€ 10 / uur voor praktische opleidingen
Werkloosheidsuitkering van de RVA Geen loonkosten
Opleidingspremie van € 40 netto van Constructiv Overheidssteun via kmo-portefeuille blijft behouden

Voorwaarden

 • arbeiders PC 124
 • van 1 december t.e.m. 31 maart
 • opleiding van min. 8 uur
 • tijdens de werkuren (geen avond- of zaterdagopleidingen)
 • arbeider dient werkloos gesteld te worden wegens slecht weer
 • maximum 160 uur opleiding/winterperiode/arbeider
 • enkel bij erkende opleidingsverstrekkers zoals Confederatie Bouw

Procedure

 • Volg de procedure alsof het een dag slecht weer zou betreffen. Indien de dag van de winteropleiding samenvalt met de eerste werkloosheidsdag van de maand, dan kunt u in de mededeling “geprogrammeerde winteropleiding” aanklikken.
 • Vermeld op het einde van de maand in de C3.2.-werkgever de data van de winteropleiding.
 • Deel aan de RVA voor elke werknemer de eerste effectieve werkloosheidsdag (technisch, economisch of weerverlet / winteropleiding) van de maand mee. U kan dit melden via de portaalsite van de sociale zekerheid www.socialezekerheid.be rubriek werkgevers > Sociale risico’s > Tijdelijke werkloosheid.
 • U moet de eerste dag winteropleiding van de maand niet meedelen indien u voor de betrokken werknemer reeds een andere dag werkloosheid hebt ingediend.
 • De mededeling moet maandelijks gebeuren en vindt plaats op de eerste effectieve werkloosheidsdag of één werkdag ervoor of erna.
 • Onder ‘voorafgaande of volgende werkdag’ worden alle dagen van de week verstaan met uitzondering van het weekend, de feestdagen, de vervangende feestdagen en de brugdagen.

Opgelet!

 • Opleidingen die in aanmerking komen voor winteropleiding herkent u aan het winteropleidingssymbool.
 • De werknemers mogen hun kaart NIET KLEUREN, aangezien het om een werkloosheidsdag gaat en geen werkdag.

Hoe vraagt u een winteropleiding aan?

Sectorale ondersteuning via constructiv voor arbeiders pc 124 wordt enkel toegekend voor opleidingen die vóór de start van de opleiding aan constructiv doorgegeven worden. Bezorg dus alle informatie/ wijzigingen tijdig aan constructiv via info@constructiv.be zodat u geen financiële tussenkomsten misloopt voor uw arbeiders pc 124.

Volg de procedure alsof het een dag slecht weer zou zijn. Wanneer de dag van de winteropleiding samenvalt met de eerste dag werkloosheid van de maand, dan kunt u in de mededeling “geprogrammeerde winteropleiding” aanduiden. Vermeld op het einde van de maand in de C3.2-werkgever de data van de winteropleiding.

Deel aan de RVA voor elke werknemer de eerste effectieve dag werkloosheid (technisch, economisch of weerverlet / winteropleiding) van de maand mee. U kan dit melden via de portaalsite van de sociale zekerheid. U moet de eerste dag winteropleiding van de maand niet meedelen indien u voor de betrokken werknemer reeds een andere dag werkloosheid heeft ingediend.

De mededeling moet maandelijks gebeuren en vindt plaats op de eerste effectieve dag werkloosheid of één dag ervoor of erna. Onder ‘voorafgaande of volgende werkdag’ worden alle dagen van de week verstaan met uitzondering van het weekend, de feestdagen, de vervangende feestdagen en de brugdagen.

Let op, de werknemers mogen hun kaart niet kleuren, aangezien het om een dag werkloosheid gaat en géén werkdag.

OVERIGE VRAGEN

Hoe vraag ik een kopie van een attest op?

Onze administratieve dienst houdt steeds een duplicaat bij van de attesten en de certificaten. Stuur een mail met de gegevens (naam van de deelnemer + opleiding + datum opleiding) naar info@tecnobouw.be.

Hoe schrijf ik mijn medewerker in voor een opleiding?

Via onze online opleidingskalender kan er rechtstreeks ingeschreven worden.

Geef rechtsbovenaan in het zoekvenster een sleutelwoord in zoals bijvoorbeeld ‘beton’ of ‘asbest’ en je krijgt een duidelijk overzicht met alle eerstvolgende opleidingen. Vervolgens druk je op de link ‘Inschrijven’ en geef je alle gegevens in.

Na inschrijving ontvang je dadelijk een mail ter bevestiging. Een weekje voor aanvang van de opleiding ontvang je nog een herrinneringsmail met extra informatie omtrent deze cursus.

Is de opleiding volzet? Stuur dan een mail naar info@tecnobouw.be. Wij plaatsen jouw gegevens dan op onze wachtlijst. Wanneer er een plaats beschikbaar is, nemen wij opnieuw met jou contact op.

Hoe geef ik feedback over een docent of een opleiding?

Na elke opleidingsdag wordt er door de deelnemers een evaluatieformulier ingevuld. Op regelmatige tijdstippen sturen wij ook een online survey uit. Heeft u nog feedback voor ons? Stuur deze dan door naar info@tecnobouw.be. Wij staan steeds open voor verbeteringen.

Kan ik in mijn eigen bedrijf een opleiding organiseren?

Zeker en vast. Het merendeel van onze opleidingen kunnen bij u ter plaatse in het bedrijf georganiseerd worden. Tecno Bouw voorziet tevens opleidingen op maat van uw eigen behoeften. Stuur een bericht naar info@tecnobouw.be met uw vraag en wij werken samen een voorstel uit.

Hoeveel kost een lidmaatschap?

Als lid van de Confederatie Bouw Provincie Antwerpen geniet je van fikse ledenkorting wanneer je deelneemt aan onze opleidingen. Het lidmaatschap wordt berekend op basis van het aantal medewerkers dat jouw bouwonderneming telt.

 • Starters en zelfstandigen genieten van het laagste tarief van 325 euro, excl. BTW*
 • Het tarief voor bedrijven van één tot vier medewerkers bedraagt 480 euro, excl. BTW*
 • Werkgevers met vijf tot negen werknemers in dienst betalen 900 euro, excl. BTW*
 • Voor bedrijven met meer dan negen werknemers wordt er een offerte op maat opgemaakt.

(*) Voorbeeld prijssetting op 22 juni 2022 – Contacteer ons voor de huidige prijssetting.

Vraag hier je lidmaatschap aan.

Hoe kan ik een inschrijving annuleren?

Een annulering kan enkel gebeuren per aangetekend schrijven. De annuleringskost wordt berekend op basis van de poststempel. Ongeacht de reden van annulering worden volgende annuleringskosten aangerekend:

 • Annulering meer dan 15 kalenderdagen voor aanvang opleiding: kosteloos
 • Annulering tussen 15 en 7 kalenderdagen voor aanvang opleiding: 50 %
 • Annulering minder dan 7 kalenderdagen voor aanvang opleiding of no-show: het inschrijvingsgeld blijft volledig verschuldigd.

Tecno Bouw, Confederatie Bouw Provincie Antwerpen behoudt zich het recht voor om een cursus te annuleren wanneer er onvoldoende inschrijvingen zijn of om een andere reden die voortvloeit uit overmacht, zoals de niet-beschikbaarheid van de docent buiten zijn wil om. In dat geval zal de cursus op een latere datum plaatsvinden zonder wijziging van de verbintenissen die de beide partijen reeds hebben aangegaan.

Heb je nog een andere vraag?

Contacteer ons op het nummer 014 63 95 81 of stuur een mail naar info@tecnobouw.be.